dissabte, 19 de novembre del 2011

Els vincles entre Pompeia i la València romana

L’elaboració de perfums permet constatar la relació comercial entre el sud de la península itàlica i la costa valenciana
Un equip d’investigadors de l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR) i el Centre Jean Bérard de França ha revelat el procés de fabricació dels perfums a Pompeia. I ho ha fet després d’excavar les perfumeries d’aquesta ciutat romana sepultada per una violenta erupció del Vesuvi el 24 d’agost de l’any 79.

Pompeia
Pompeia va ser destruïda per l'erupció del Vesuvi l'any 79
Andrey Emelyanenko/Shutterstock
La investigació és important perquè, d’una banda, permet endarrerir la data de fabricació dels perfums pompeians del segle I de la nostra era al segle II aC, i, de l’altra, perquè revela tot el procés de fabricació d’aquest preuat producte, des del premsat dels olis i la seva elaboració amb flors fins al seu envasat.

Precisament, el descobriment d’uns ungüentaris de vidre idèntics a d’altres trobats a diversos jaciments valencians donen noves dades de l’activa relació comercial entre el sud de la península Itàlica i la costa valenciana. I és que els primers edificis públics de la llatina Valentia troben el seu punt de referència a Pompeia i la regió de Campània. És més, l’arqueologia fins i tot ha confirmat que els primers habitants de l’antiga ciutat del Túria provenien d’aquella regió itàlica.