divendres, 24 de febrer del 2012

El Temple d’August ja es pot veure a la maqueta de Tàrraco



La reconstrucció s’ha realitzat a partir de les conclusions que es van treure després de l’excavació al juliol passat en el subsòl de la Catedral de Tarragona

La maqueta de Tàrraco ambientada a principis del segle II dC, es pot visitar a la Volta del Pallol de Tarragona, des de l’any 2007 i va ser fruit d’una iniciativa de l’Ajuntament de Tarragona, i elaborada per l’empresa Clarmont d’Els Pallaresos

El temple romà que va presidir el recinte de culte del Fòrum Provincial de Tàrraco ja té lloc a la maqueta de Tàrraco ambientada a principis del segle II dC. Coincidint amb el desè aniversari de la declaració del conjunt monumental romà de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco,

La maqueta de Tàrraco ubicada a la Volta del Pallol s’ha ampliat, i ho ha fet amb una peça de gran importància. S’ha incorporat la maqueta del temple dedicat a l’emperador August. Amb aquesta peça es pot comprendre millor l’estructura i la esplendor de la ciutat de Tàrraco als segles I i II dC.

També s’han incorporat unes trenta figures d’ambientació que ajuden a comprendre millor la proporció del temple. Encara que no es pot verificar de manera absoluta que els fonaments trobats en el subsòl de la Catedral de Tarragona pertanyen al temple dedicat a l’emperador August, sí que hi ha una sèrie d’evidències que porten als arqueòlegs experts en el tema a considerar que aquest temple podria ser amb una alta probabilitat el temple dedicat a l’emperador August.

«La maqueta en si és un dels primers resultats visibles de l’excavació que vam començar al juliol en el subsòl de la Catedral de Tarragona i finalitzem el 28 de juliol», va explicar Josep Maria Macías, arqueòleg i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).



Macías, al costat de Imma Teixell (arqueòloga l’Ajuntament de Tarragona) i Andreu Muñoz (arqueòleg i director del Museu Bíblic de Tarragona) formen un equip, el que va excavar en el subsòl de la Catedral, i sumant els esforços plurinstitucionales han obtingut resultats positius. La maqueta dedicada al Temple d’August és una peça molt reduïda, realitzada a escala 1:500, però que ofereix una funció pedagògica i una visió coherent del que podria haver estat el gran santuari de culte en honor d’August. Aquest temple presidia l’acròpoli de la ciutat amb dues hectàrees de superfície.

Què sabem del temple?. Els arqueòlegs tenen més preguntes que respostes sobre el Temple d’August. La construcció dedicada a August era un temple octàstil (tenia vuit columnes), així apareix representat en unes monedes durant el mandat de Tiberi. Aquestes columnes que es trobaven a la façana del temple mesuraven entre 14 i 15 metres d’alçada. Els arqueòlegs apunten que el temple situat a Tarraco seguia unes directrius semblants al temple que el mateix August va impulsar a Roma. Els arqueòlegs treballen amb unes intervingudes aproximades del temple. Creuen que les seves dimensions eren de 37 metres de llarg, 27 d’ample i entre uns 25 i 27 d’alt. L’amplada del temple ocupava tota la nau central de l’actual Catedral i part dels laterals. Els experts també treballen amb part d’una columna, «però no sabem amb seguretat si pertany al temple o la sala axial que estava situada darrere», va explicar Josep Maria Macías. «També hem relacionat el marbre que trobem del segle II dC amb una reforma que es va realitzar en el temple i que va promocionar l’emperador Adriano. Això ho sabem per les fonts », va afegir Macías. «Nosaltres continuem una línia de recerca que va començar fa 300 anys», va dir l’arqueòleg de l’ICAC. Els experts han buscat durant anys el temple que els tarragonins van dedicar a l’emperador August. Sabem que va arribar a Tarraco emmalaltir i que va residir a la ciutat dos anys (1927-1925 aC). En aquesta època la ciutat va créixer i Tàrraco va viure la seva època daurada i actualment encara són visibles alguns d’aquests restes.

Font: Museo d’Història de Tarragona i DiarideTarragona.com