XAVIER PI| ACN Empúries ja té el seu primer còmic ambientat en el jaciment grec i romà de l'Alt Empordà. La historieta, 'El mercader i l'objecte del desig', de la qual se n'han editat 1.500 exemplars, és obra del dibuixant empordanès Carles Roman. El còmic arrenca en època d'August, quan un singular comerciant fenici atraca a Empúries. L'home captivarà els ciutadans de l'antiga Empúries amb un singular objecte -una sandàlia- i els farà créixer el desig de posseir-lo. Roman destaca que la història és una reflexió al voltant de "les falses necessitats". El director del MAC, Xavier Llovera, ha dit que el còmic omple "un buit" a l'hora d'explicar la història d'Empúries als més joves.
'El mercader i l'objecte del desig' es va començar a gestar l'any 1999. Aleshores, el dibuixant empordanès Carles Roman es va presentar a un concurs de còmic a l'Escala (Alt Empordà) amb la historieta 'El mosaic'. Aquí ja hi apareixien dos personatges que viuen a l'antiga Empúries: Fedó, un savi amb arrels gregues, i Fabi, un militar romà.
Roman va guanyar el concurs i això el va engrescar a enviar la seva historieta a la revista 'Cavall Fort', que la va publicar l'any 2000. A partir d'aquí, Carles Roman va començar a dibuixar una sèrie historietes, amb Fedó i Fabi com a protagonistes, que van anar apareixent a les pàgines de la revista. Fins ara n'ha creades dotze.
'El mercader i l'objecte del desig' és la més llarga que ha escrit fins ara. I precisament, és la que ha escollit el jaciment d'Empúries per editar el primer còmic ambientat en la història de la ciutat grega i romana. La historieta, de la qual se n'han editat 1.500 exemplars, es podrà trobar a llibreries i a la botiga del museu a un preu de 12 euros.
'El mercader i l'objecte del desig' arrenca en època d'August, quan un singular comerciant fenici arriba al port d'Empúries. L'home captivarà els habitants de la ciutat -sobretot, els més poderosos- amb un objecte únic i singular (una sandàlia) i els farà néixer el desig de posseir-la.
Al costat de Fedó i Fabi, Carles Roman -guionista i dibuixant- crea tot un ventall de personatges que viuen a l'antiga Empúries. Com ell mateix explica, en totes les historietes que ha creat amb el jaciment com a escenari, la filosofia que hi ha al darrere no han estat "les lluites i baralles" sinó "la convivència entre cultures".
Reflexió sobre les falses necessitats
Com concreta Roman, 'El mercader i l'objecte del desig' gira al voltant d'una reflexió sobre les falses necessitats". I hi afegeix: "En certa manera, aquest estrany mercader s'avança en el temps i és un precursor del què ens fa viure la publicitat avui dia".
La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, ha avançat que la intenció no és només quedar-se amb un únic còmic editat, sinó "encetar una col·lecció al voltant d'aquests dos personatges, en Fedó i en Fabi, lligats a la història de la ciutat grega i romana".
Per la seva banda, el director del MAC, Xavier Llovera, ha concretat que el còmic cobreix "un buit" i situa el jaciment d'Empúries a nivell d'altres importants de l'època, com Tarragona, Arles o Marsella. "Tots ells ja disposen de còmics, ambientats als respectius jaciments, per explicar la història als més petits; ara, Empúries també se suma a aquesta llista", ha conclòs Llovera.