dijous, 22 d’abril del 2010

Sortida a Tarraco


"Tarraco, ubi uer aeternum est" va escriure el poeta Florus al segle II d.c. després de visitar la província de la Tarraconense, la capital de la qual fou Tarraco. I així ha estat. Un fantàstic dia ens ha acompanyat durant el nostre itinerari per Tarragona, tal com va fer, fa uns 2000 anys, l'emperador August. Ell ha estat un dels primers en conèixer mentre fèiem el passeig de les famoses muralles, que ens han sorprès per la seva magnitud.

Després de perdre'ns pels carreronets, plens d'encants, hem trobat la Catedral, sota la qual s’amaga el temple d’August. De camí al circ, una botiga de roba d’esport ens ha mostrat a través del terra de vidre un dels tresors amagats de la ciutat: les escales del majestuós forum de la província. Baixant hem arribat a les graderies del circ i d’ allí a la capçalera, des d’ on es veien millor les 7 voltes que feien els aurigues per la pista. De la graderia més alta, hem baixat a les entranyes del circ, on hem comprovat la seva llargada, doncs 30.000 espectadors gaudien del seu espectacle favorit. Després de descobrir el mite de Fedra i Hipòlit, unes escales de cargol ens ha guiat el camí al cel de la ciutat. Fantàstica vista: el mar, l’amfiteatre, les muralles al fons...
Al museu arqueològic, hem descobert petits detalls de la vida privada dels romans: una nina amb la qual va jugar una nena, llànties que il·luminaven les domus, sorprenents mosaics i frescos amb què decoraven les estances de les vil·les...
Una parada ens ha donat les forces per fer l’últim esforç. L’amfiteatre ens esperava. Només ens faltaven els lleons i els gladiadors, doncs els espectadors estàvem preparats, asseguts a la graderia.
De camí al punt de sortida, passant per la plaça de l’ajuntament, hem descobert un altre secret: una oficina bancària sota una volta que suportava part de la graderia sud. Un cop més, hem comprovat que la presència dels romans és a tot arreu, on menys ho esperes.
Per acabar la visita, hem contemplat la Maqueta de la ciutat, obra de grans detalls i exactitud amb què hem ordenat la informació que hem anat recollint al llarg de tot el nostre periple.