divendres, 12 de febrer del 2016

Descobreixen un túnel sota el temple romà de Vic


Temple romà de Vic


Podria datar de l’època romana i serviria per traslladar aigua

Durant les tasques de senyalització de les immediacions del recinte que emmarca el temple romà de Vic, els operaris no van poder clavar el pal d’un panell informatiu. D’aquesta manera fortuïta s’ha descobert un túnel que segons els arqueòlegs podria datar de l’època romana, com el temple que hi ha just al damunt. Els primers estudis apunten que el corredor servia per transportar l’aigua del pou que hi ha al mig del temple fins a la plaça de Malla, a uns 50 metres. El corredor que s’ha trobat, d’uns 25 metres de recorregut, fa un metre d’amplada i dos d’alçada. 

Tot i que sembla que l’origen del túnel per conduir aigua és d’origen romà, sembla que en època medieval, amb el castell i també en l’època de la presó, l’estructura estava en ple funcionament. Tot i així, la investigació es troba en una fase molt inicial i amb la majoria d’hipòtesis encara per confirmar. Al mig del túnel, i ja d’època moderna, també s’ha descobert una cambra de petites dimensions que s’hauria utilitzat com a ‘fresquera’, és a dir com a magatzem per mantenir els aliments a temperatura baixa i estable. L’habitació hauria estat revestida i pintada en algun moment, A més, també s’han trobat restes d’ossos d’animals.

El temple romà de Vic data del segle II. Durant segles la seva estructura va quedar amagada a l’interior de l’edifici del castell de Montcada, del segle XI. Al final del segle XIX, es va enderrocar el conjunt medieval i les restes romanes van quedar al descobert.

Notícia publicada el dia 9 de febrer  SÀPIENS.CAT

diumenge, 7 de febrer del 2016

La ciudad invisible de Roma

Us deixo l'enllaç a un fantàstic documental de la2 sobre Roma.

dissabte, 6 de febrer del 2016

Bones notícies per a Empúries

Durant els propers mesos s'obrirà el magatzem soterrani de la casa dels mosaics d'Empúries i esposarà en marxa la seva museització,


Segons descobrir.catLes obres d’adequació del magatzem subterrani (criptopòrtic) de la Casa dels Mosaics d’Empúries ja s’han acabat, i es recupera així un element imprescindible per entendre el funcionament de la vida quotidiana dels romans.

La Casa dels Mosaics de la ciutat romana d’Empúries és una de les més ben conservades del conjunt arqueològic empordanès i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar, ‘in situ’, un magnífic conjunt de mosaics originals romans. Ara se n’ha recuperat el criptopòrtic, una galeria subterrània on s’emmagatzemaven àmfores i productes alimentaris com l’oli i el vi, un espai que abans estava tancat al públic, sobretot per temes de seguretat.

Les obres d’adequació han consistit en la substitució de l’embigat, la restauració de tots els elements originals conservats d’època romana i la dotació dels serveis d’il·luminació i seguretat per a la seva inclusió, properament, dins el recorregut actual del jaciment.


Llegir tota la notícia AQUÍ.

dijous, 4 de febrer del 2016

Ilerda al descobert (de nou)


Restes de ceràmica romana i de muralla i adoberies medievals al costat de la Diputació

SEGREcom
25-01-2016

L’excavació arqueològica de la Diputació al solar de la seua propietat situat als números 17 i 19 de rambla Ferran ha posat al descobert restes de ceràmica de l’època romana, muralla medieval i una sínia (una màquina per elevar aigua per regar)d’origen andalusí.
La corporació destaca que aquestes troballes permeten conèixer l’evolució urbana des de l’edat mitjana fins a la construcció de Ferran sobre el curs del riu Segre. Respecte a la muralla que envoltava la ciutat medieval i que delimita l’actual Centre Històric, s’ha trobat part del tram paral·lel al riu, d’entre dos i tres metres d’altura. Aquesta estructura és un bé cultural d’interès nacional. S’han localitzat també restes de les adoberies medievals que van funcionar fins a finals del XIX. En concret, dos arcs apuntats sota la paret mestra de la Diputació i restes d’altres que indiquen com se sostenia la coberta de l’edifici, un enllosat d’un pati, dipòsits per a la neteja i preparació de les pells, una complexa xarxa de conduccions amb diverses reformes i un pou.
D’altra banda, fora de la muralla ha aparegut una gran canalització coberta amb lloses, que podria ser la séquia d’Alcarràs que cita l’historiador Josep Lladonosa i que no havia estat localitzada. L’ens provincial va iniciar l’excavació l’any 2007, però va quedar aturada. Es va reprendre l’any passat i encara queda un 30% de la intervenció. La idea inicial era construir després un edifici per ampliar la Diputació.

dimecres, 3 de febrer del 2016

Recuperen l'amfiteatre de Cartagena

Hola!
Parlant d ela ciutat romana de Cartagena, he trobat aquesta doble gran notícia: la recuperació de l'amfiteatre de Cartagena. Per una banda perquè coneixeren més de la ciutat romana i de la seva importància i d'una altra perquè desapareix la plaça de toros. 

Foto: Ajuntament de Cartagena


Llegir tota la notícia a la web oficial de CADENA SER